Sneeuwblindheid ontstaat vaak bij mensen die in het hooggebergte zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen gaan skiën in de bergen. De ogen worden dan blootgesteld aan een te hoge hoeveelheid ultraviolet (UV) licht of straling. Het hoornvlies raakt dan geïrriteerd en beschadigd. Het hoornvlies is dan als het ware ‘verbrand’, net als dat je huid ook kan verbranden door UV straling. Sneeuwblindheid wordt ook wel lasogen of fotokeratisis genoemd. Je kunt sneeuwblindheid ook oplopen door zonder bescherming in een lasvlam te kijken, vandaar ook de naam lasogen.
Klachten
Wanneer je last hebt van sneeuwblindheid, krijg je meestal een branderig en pijnlijk gevoel aan de ogen. Je wordt ook zeer gevoelig voor licht en knijpt het liefst je ogen dicht. Je kunt ook last krijgen van droge of rode ogen en tranende ogen. Meestal zijn deze klachten van korte duur.
Behandeling
Een behandeling is niet nodig. De meeste klachten verdwijnen binnen 24 uur en binnen 48 uur heb je normaal gesproken nergens meer last van. Wel kun je soms een pijnstillende oogdruppel krijgen. Preventie is vooral belangrijk. Draag dus een een goede zonnebril of skibril of een laskap tijdens het lassen.